Mieszkanie na Krowodrzy

Przedstawiamy nasz projekt, aranżacji mieszkania w centrum Krakowa, w nowej inwestycji, w dzielnicy Krowodrza. Całość mieszkania została zaprojektowana w stylu skandynawskim.  Inwestorem była para freelancerów, których głównym wymogiem projektowym, było wygospodarowanie miejsca na stanowiska do pracy przy komputerach. Projekt wnętrz rozpoczęliśmy od aranżacji miejsca na rzucie 2d. Z racji ograniczonej przestrzeni 40m, nie chcieliśmy jej dzielić na pomniejsze pomieszczenia, a co za tym idzie odjąć przestronności i światła temu miejscu. W efekcie powstał układ salonu z aneksem kuchennym i stanowiskami do pracy, subtelnie wydzieloną strefą wejściową, łazienką i służącą wypoczynkowi sypialnią. Dzięki temu układowi, wykorzystaliśmy przestrzeń do maksimum. Z biegiem postępu projektu, staneliśmy przed dylematem, jak zaprojektować przestrzeń roboczą w tak małym mieszkaniu, aby go nie zdominowała?  Postanowiliśmy nadać jej jasne stonowane kolory, które miały współgrać z kolorystyką ścian. Dodatkowo, staraliśmy uniknąć dużych jednolitych płaszczyzn mebla, co optycznie by przykuwało uwagę, a komputery schowaliśmy w specjalnie zaprojektowanych drewnianych obudowach. Ostatnim zabiegiem było umieszenie ściany działowej, oddzielającej biurka od strefy wejściowej. Resztę salonu uzupełnia sofa ze stolikiem kawowym. Zabudowę kuchenną zaprojektowaliśmy zgodnie z zasadą kolejności czynności w trakcie gotowania. Łazienka okazała się również nie lada wyzwaniem. Jak rozmieścieć niezbęde funkcje, aby nie skończyc z ciasną niewygodną klitką? Okazało się, że strzałem w dziesiątkę było wykorzystanie płytek o wym. 10x10cm, które optycznie powiększyły przestrzeń oraz nadąły jej rytm. Projektowanie sypialni okazało się wisienką na torcie, nadaliśmy funkcję totalnego wypiczynku, oazy. Zaproponowaliśmy duże łózko oraz pojemną, łatwodostępną szafę.       

W pomieszczeniach panuje biel oraz ciepłe odcienie drewna, co dodało poczucia przestronności temu miejscu. Całości dopełniają kontrastowe dodatki oraz zieleń kwiatów, które zaś nadały charakteru i przytulności. Zgodnie z myślą naszej pracowni, stworzyliśmy przestrzeń, która ma być funkcjonalna, ale co równie ważne, neutralna dla użytkownika. W czasach ciagłej pogoni, szybkiego życia oraz braku czasu, mieszkanie powinno stanowić miejsce odpoczynku, wyciszenia i relaksu.

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google